SMART HOME domácnosť

Staviate dom či renovujete staršiu nehnuteľnosť a ste technickým nadšencom tak ako my ? Tak ste určite rozmýšľali alebo ste už počuli o takzvanom SMART HOME. Ale čo presne je ten SMART HOME a v čom je taký „SMART“ ?

Stretávame sa s veľa ľuďmi, ktorí majú mylnú predstavu o tom čo je SMART home domácnosť. Ľudia si myslia, že podstatou smart home je možnosť ovládať absolútne všetko vo svojom dome, na všetko mať ovládač alebo aplikáciu ... Ale to je dosť mylná predstava aj keď nie je až tak ďaleko od pravdy.

Podstatou SMART home domácnosti je skutočne možnosť ovládať absolútne všetko vo svojej domácnosti ale prioritou SMART home systémov je aby sa všetka technika ovládala sama, bez zásahu človeka. To znamená, že prídete domov z práce, otvoríte dvere a následne už nerobíte skoro nič ... automaticky sa Vám zasvietia svetlá podľa preddefinovaného správania, automaticky sa zapne Vaša najobľúbenejšia hudba práve v tej miestnosti kde sa nachádzate ... ešte pred samotným príchodom sa Vám dom automaticky vykúri na najoptimálnejšiu teplotu...

Toto celé je podstata SMART HOME, aby Vás odbremenil od vykonávania otravných činností ako zapínanie a vypínanie svetiel či nastavovanie teploty. SMART domácnosť Vás dokáže ročne odbremeniť od 50 000 takýchto zbytočných operácii s ovládačmi v domácnosti.

Čo ešte dokáže SMART HOME ?

Smart domácnosť dokáže ovládať osvetlenie – podľa snímačov zistí kedy sú zhoršené svetelné podmienky a podľa toho zapne a upraví svetelné podmienky v domácnosti.

Taktiež dokáže ovládať vykurovanie domácnosti a to nie len za pomoci kotla – ak máte zabudované vonkajšie žalúzie s motorom, SMART domácnosť si automaticky vyhodnotí aktuálne svetelné podmienky vonku a podľa toho natočí lamely žalúzia. Ak je doma príliš teplo, lamely natočí tak aby sa do domu nedostávalo veľa slnka, ktoré by ho ohrievalo, naopak ak je v dome chladnejšie, lamely sa natočia tak, aby dovnútra prepúšťali čo najviac svetla.

Pomocou SMART HOME máte dokonalý prehľad o spotrebe vody, elektriny či plynu. Všetko nájdete v prehľadných grafoch. Dokonca inteligentná domácnosť je natoľko inteligentná, že ak napríklad pomocou svojich snímačov zistí, že v objekte vypukol požiar, automaticky odstaví prívod plynu a upozorní Vás na tento stav SMS správou.

SMART HOME sa o Vás stará 24hodín denne 7 dní v týždni. Ak ste v posteli a potrebujete ísť na toaletu, stačí len položiť nohy na podlahu a automaticky sa zapne príjemné nočné osvetlenie, tak aby ste videli na cestu a tiež aby nezobudilo Vášho partnera či partnerku.

Niektorí ľudia sú skeptický voči inteligentnej domácnosti, pretože si myslia, že nič nemajú pod kontrolou ale opak je pravdou. Inteligentná domácnosť sa vždy navrhuje tak, aby bol vždy možný ľudský zásah do systému, tj. ak chcete relaxovať, jednoduchým kliknutím na nástennom ovládači zmeníte alebo vypnete osvetlenie, ak nechcete počúvať hudbu, jednoducho hu vypnete jediným stlačením tlačidla. Inteligentná domácnosť je tu preto aby ľuďom pomáhala  a zjednodušila každodenný život.

Máme za sebou mnoho inštalácii SMART HOME systémov Loxone, preto ak máte záujem o vytvorenie inteligentnej domácnosti aj u Vás doma, neváhajte sa na nás obrátiť.