10 najčastejších chýb domácej (ne)bezpečnosti

Zaistenie aby vaša rodina bola v bezpečí je jednou z najhlavnejších úloh pána domu. Pre zaistenie domácej bezpečnosti sa nájdu vždy miesta, ktoré sa dajú vylepšovať, stačí len zistiť kde robíte chybu. My vám prinášame 10 najčastejších chýb, ktorých sa ľudia neustále dopúšťajú.

1.) Skryté kľúče niekde pre dverami

V dnešnej dobe by malo byť samozrejmé, že kľúče nenecháte len tak niekde pod rohožkou alebo nebodaj pod falošným kameňom. Skúsení zlodeji poznajú všetky najčastejšie úkryty a tie kontrolujú ako prvé, preto sa tomu radšej vyhnite. Ak potrebujete náhradný kľúč, nechajte ho u rodičov či súrodencov v dosahu. Poprípade použite na zabezpečenie svojich dverí niektorý z moderných elektronických zámkov (napr. Mul-T-Lock ENTR) a ovládajte vaše dvere pomocou odtlačku prsta či PIN kódom.

2.) Odomknuté dvere či nezaistené okná

Môže sa to zdať ako banalita, ale zabudnuté zamknuté dvere či nezaistené okná sú naozaj veľkým problémom ale hlavne lákadlom pre zlodejov. Hlavne v letných dňoch sa vám môže stať, že necháte doma vetrať na ventilačku. Tohto zlozvyku by ste sa mali určite zbaviť. Radšej si vyvetrajte keď budete doma. V prípade ak máte namontovaný smart alarm a na oknách a dverách máte magnetických senzor, stav dverí či okien si môžete pozrieť aj na diaľku cez mobilnú aplikáciu.

3.) Nezaistená garážová brána

Okrem dverí a okien je nezaistená garážová brána z jedným z najzraniteľnejších oblastí vášho domova. Väčšina garážových brán je ovládaná elektronicky konvenčnými systémami na diaľkové ovládanie a zlodejom trvá naozaj chvíľu otvoriť také dvere. Zlodeji taktiež hľadajú ovládače od garážových brán práve v autách, kedy rozbijú okno a otvoria si garážovú bránu aby sa jednoducho dostali do domu. Preto nikdy nenechávajte ovládače garážovej brány na očiach a vždy zabezpečte takúto bránu aj visiacim alebo iným mechanickým zámkom.

4.) Slabé vonkajšie osvetlenie

Zlodeji chcú prísť a odísť nepozorovane a rýchlo, preto si vyberajú hlavne domy s tmavým predným či zadným dvorom. Uistite sa, že v okolí vášho domu nemáte „slepé“ miesta. Najlepšie je rozmiestniť na dvor osvetlenie napojené na pohybové senzory. Ak nechcete zbytočne osvetlovať dvor, systém Jablotron 100 ponúka vonkajšie pohybové senzory, ktoré prakticky okamžite reagujú na pohyb človeka, pričom pohyb mačky či psa vedia vyfiltrovať.

5.) Poskytnutie úkrytu pre zlodejov

Vysoké rastliny či kríky je dobré mať ďalej od okien a dverí. Takéto rastliny môže potencionálny zlodej využiť ako úkryt. Ak takéto rastliny máte v blízkosti okien či dverí, skúste ich strihať tak aby neboli moc vysoké alebo takéto miesta nesvieťte vonkajším osvetlením.

6.) Ak máte rebrík uzamknite ho

V prípade, že máte dvojpodlažný dom a vlastníte rebrík, držte ho pod zámkom. Takýto rebrík môžu zlodeji využiť na prelezenie do domu cez vonkajšie poschodia, kde môžete napríklad vetrať. Susedia si pritom môžu myslieť že ide o niekoho z firmy ktorú ste si práve najali.

7.) Vytvorenie pocitu, že ste doma

Jedným z najúčinnejším spôsobom ako zabrániť vlámaniu je navodenie pocitu, že ste doma a to napríklad automatickým zapínaním svetiel či odostieraniu / zastieraniu vonkajšieho žalúzia. Toto sa dá realizovať aj prostredníctvom zabezpečovacieho systému Jablotron 100.

8.) Fotkami z dovolenky sa pochváľte až keď budete doma

Nikdy ale naozaj nikdy nevešajte na nos svojím „priateľom“ na facebooku kde idete, na ako dlho alebo kde sa práve nachádzate. Už niekoľko krát sa stalo, že vďaka takýmto statusom boli ľudia vykradnutí. Najlepšie je sa chváliť až po dovolenke, poprípade ak potrebujete zdieľať svoje zážitky hneď, robte to v len uzavretej skupine ľudí, ktorých naozaj dobre poznáte, hlavne nikdy nie verejne.

9.) Nie je alarm ako alarm

Skúsení zlodeji sa veľmi často vyhýbajú nehnuteľnostiam, ktoré majú namontované moderné zabezpečovacie zariadenia. Takéto moderné bezpečnostné systémy dôverne poznajú. Niektorí majitelia domov sa snažia ušetriť peniaze tým že si namontujú falošné bezpečnostné kamery či iné zariadenia. Zlodeji veľmi jednoducho vedia rozoznať takéto zariadenia. Na bezpečnosti by ste nikdy nemali príliš šetriť. Existujú aj lacnejšie varianty kamerových systémov či alarmov. Ak chcete ušetriť dá sa siahnuť aj na takéto varianty.

10.) Spoliehať sa na tradičné bezpečnostné systémy

Bohužiaľ tradičné bezpečnostné systémy nie sú moc účinné pred narušením. Napríklad ak si kúpite jednoduchý alarm z Číny, profesionál ho vie zlikvidovať do pár sekúnd. Naviac ak takýto alarm nemá ani GSM vysielač, tak ani nemusíte vedieť že sa u vás niečo deje. Siahnite po o niečo drahších inteligentných systémoch, ktoré disponujú pripojením na internet a GSM vysielačom. Napríklad v našej ponuke máme jeden z najlepších ak nie najlepší alarm Českého výrobcu – Jablotron 100 ! Zavedením a dodržaním vyššie uvedených tipov, dokážete zvýšiť svoju bezpečnosť a prinesiete tak pokoj a pohodlie pre odpočinok pre vašu rodinu.

Kontaktný formulár

Vyžiadajte si cenovú ponuku ešte dnes. Stručne nám popíšte Vaše požiadavky a my sa Vám ozveme. Cenová ponuka je nezáväzná a je vypracovaná ZDARMA.