IP kamery vs. Analógové

Premýšľate alebo vlastníte starý kamerový systém a premýšľate čím ho nahradiť ? V tomto článku vám prezradíme po ktorých typoch kamier siahnuť ale hlavne v čom sa odlišujú IP kamery od tých analógových. 
Na začiatok treba podotknúť, že ak nie ste odborník mali by ste inštaláciu kamerového systému zveriť profesionálnej montážnej firme. Naša firma realizuje montáž kamerových systémov do 50km od Trenčína.

Čo je vlastne analógový kamerový systém ? Analógový systém označovaný aj CCTV ( Closed Circuit Television.) Ide o pomerne starý systém s jednoduchou konfiguráciou. Prvé komerčné využitie sa datuje niekde v roku 1985. Ako je už zo samotného názvu zrejmé ide o uzavretý televízny okruh, ktorý sa skladá z analógových kamier, kabeláže, záznamového zariadenia a analógového monitoru. Výhodou analógových kamerových systémov je cena ale tam to končí. Analógové kamery sú obmedzené technológiou NTSC/PAL a teda ich teoretické maximálne rozlíšenie je odpovedajúce 0,4MPx (4CIF). Ďalšou veľkou nevýhodou analógového kamerového systému je závislosť komponentov na záznamovom zariadení čo znamená, že pri výpadku záznamového zariadenia je celý kamerový systém nefunkčný.

Výhody analógového systému:

  • Nižšia zriaďovacia cena systému
  • Jednoduchá inštalácia a konfigurácia (Platí pre malé systémy)
  • Záznamy z analógových kamier potrebujú menej miesta na pevnom disku záznamového zariadenia (rekordéru)

Nevýhody analógového systému:

  • Zastaraná technológia
  • Nízke rozlíšenie kamier (teoretické maximum 0,4MPx)
  • Nehodia sa pre náročné inštalácie
  • S väčšou vzdialenosťou kamier od nahrávacieho zariadenia je kvalita obrazu horšia (môže dochádzať k šumu obrazu príp. páchateľ môže vyradiť celý systém rušičkou signálu)
  • Kabeláž od analógových kamier musí viesť priamo do záznamového zariadenia (nedajú sa ním posielať iné dáta)
  • Absencia audia – analógové kamery nevedia spolu s obrazom posielať audio stopu (rieši sa to ďalším káblom, ktorý je pripojený priamo na mikrofón)

Druhý typ kamier (IP kamery) využívajú novú technológiu prenosu informácii. Ide o technológiu „Internet Protocol“, ktorá je založená na technológii počítačovej siete. Pri IP kamerách nehovoríme o uzatvorenom kruhu (ako pri CCTV). Tento systém nie je nijak uzavretý a obmedzený čo znamená, že v prípade výpadku nahrávacieho zariadenia nedôjde k výpadku kamier. IP kamerové systémy prinášajú množstvo výhod.

Výhody IP kamerového systému:

  • Nová, pokročilá technológia
  • Vysoké, prakticky neobmedzené rozlíšenie kamier (Full HD, 2k, 4k, 8k, ...)
  • Možnosť napájania kamier cez PoE
  • Pokročilé funkcie kamery (detekcia pohybu, alarmové funkcie, WDR, BLC, biometrická identifikácia,....)
  • Veľmi dobré využitie pri veľkých a komplikovaných kamerových systémov
  • Zabezpečená komunikácia kamier
  • Stále klesajúce náklady na zaobstaranie IP kamerového systému
  • Nie je závislý na výpadky nahrávacieho zariadenia
  • IP kamera môže nahradiť niekoľko analógových kamier a to v prípade kde by bolo potrebné snímať väčšiu oblasť

Nevýhody IP kamerového systému:

  • Vyššia náročnosť na diskovú kapacitu nahrávacieho zariadenia
  • Ťažšia konfigurácia a inštalácia systému

Tabuľka porovnaní analógových vs IP kamerových systémov:

Vlasnosť Analógové kamery IP kamery
Rozlíženie kamier

0,4MPx

1,3MPx ; 2MPx ;5MPx a viac 
Snímková frekvencia 25 FPS 6-60 FPS
Inteligentná analýza Nie Áno
Možnosť sledovať cez internet Áno Áno
Nároky na diskovú kapacitu Nižšia

Jedna kamera pri plnej snímkovej frekvencii spotrebuje cca 20GB denne

Vyššia

Jedna kamera pri rozlíšení 2MPx a plnej snímkovej frekvencii spotrebuje cca 100GB denne

Úroveň zabezpečenia Nižšia Vyššia
Prístup a funkcionalita Ide o uzavretý televízny okruh, čo znamená nemožnosť vzdialenej konfigurácie kamier cez internet, resp. je možná konfigurácia len na obmedzené funkcie Možnosť vzdialenej konfigurácie a sledovanie live prenosu cez webový prehliadač
Kabeláž Pomocou koaxiálneho káblu. Každá kamera musí byť napojená samostatne + 1 prívod na napájanie. Štandardný UTP/FTP kábel. Pomocou 1 kábla sa môže pripojiť niekoľko kamier naraz.
Flexibilita systému Každá kamera potrebuje vlastný kábel + kábel na napájanie, čím je rozšírenie celého systému veľmi limitované. Jednoduché pridávanie ďalších kamier. Pripojenie na už existujúci UTP/FTP kábel.
Cena Z dôvodu zastaranej technológii sú analógové kamerové systémy cenovo výhodnejšie ako IP kamery. Kabeláž na CCTV systémy sú cca o 30% drahšie ako pri FTP kabeláži. O niečo drahšie systémy aj keď v dnešnej dobe to už tak neplatí, nakoľko ceny IP kamerových systémov idú každým rokom dole a dalo by sa povedať, že IP kamerové systémy sú cca v rovnakej cenovej kategórii ako zastarané CCTV systémy.

Obrazové porovnanie IP kamier vs analógových kamier:

Bonus na záver – HDCVI kamerový systém

HDCVI je technológia, ktorá využíva na prenos signálu z kamier koaxiálny kábel. Touto technológiou môžete prenášať záznamy v rozlíšení 1080p a 720p. Technológiu je vhodné použiť v prípade ak chcete vymeniť svoj starý analógový systém a nahrávacie zariadenie za nové, no nechcete ťahať novú kabeláž. Technológia HDCVI poskytuje výrazne vyššie rozlíšenie kamier ako staré analógové kamery.