Príprava novostavby na JABLOTRON 100

Už pri plánovaní nehnuteľnosti je dobré myslieť do budúcna a zakomponovať do svojich plánov elektronický zabezpečovací či kamerový systém, ktorý ochráni váš majetok. Stále častejšie sa stretávame s trendom, kedy už hlavne mladí ľudia myslia do budúcna a zakomponujú do stavebných plánov aspoň prípravu pre zabezpečovací či kamerový systém. Ale stále je dosť ľudí, ktorí na takúto prípravu zabudnú a spomenú si až keď sú v dome spravené všetky rozvody a hlavne omietky.

V prípade, že už máte nahodené omietky asi by nebolo najvhodnejšie všetko rozbíjať a ťahať novú kabeláž. Pre takéto prípady máme v ponuke bezdrôtové prevedenie zabezpečovacích systémov, ktoré majú svoje pre aj proti. Jedným „proti“ je potreba sledovania stavu batérii a ich výmena, ďalším negatívom je vyššia cena za bezdrôtové prevedenie zabezpečovacieho systému. Ak ste stále vo fáze plánovania svojho vysnívaného domčeku alebo vo fáze „hrubej stavby“ kedy sa ešte len ťahajú všetky rozvody, tento článok je určený práve pre Vás.

  1. Ako prvé je nutné rozmyslieť si kde je najlepšie umiestniť ústredňu zabezpečovacieho systému poprípade nahrávacie zariadenie pre kamerový systém. My odporúčame vždy tieto 2 zariadenia umiestňovať buď do pivníc alebo do miestností, bez okien resp. do miestností kde nie je dobrý prístup pre prípadného neželaného návštevníka. Do miestnosti kde bude umiestnená ústredňa EZS alebo nahrávacie zariadenie pre kamerový systém odporúčame natiahnuť kabeláž pre internetové pripojenie, nakoľko EZS aj NVR potrebujú byť pripojené do internetovej siete.
    Výslovne nedoporučujeme ústredňu EZS umiestňovať pri vstupné dvere alebo do garáže, ktorá je len slabo chránená !  
     
  2. Ak už máte rozmyslené, kde bude umiestnená ústredňa, je dobré porozmýšľať čo všetko je nutné zabezpečiť, resp. ktorú miestnosť zabezpečiť a čo už je zbytočné. Odporúčame umiestniť pohybový detektor do každej miestnosti. Okrem toho je dobré myslieť aj na environmentálne živly ako je voda či oheň a preto je dobré do každej miestnosti kde spíte, umiestniť protipožiarny detektor. Do kúpeľne, práčovne a kuchyne (hlavne pri umývačku) odporúčame použiť záplavový detektor. Ak budete vykurovať svoju domácnosť plynovým kotlom, pri takýto kotol je dobré osadiť autonómny detektor plynu a CO. Okrem iného, ak chcete ovládať kúrenie pomocou JABLOTRON 100 alebo len chcete mať prehľad o aktuálnej vonkajšej teplote, je dobré do systému zakomponovať aspoň 1 vonkajší senzor teploty.

    ​​Tip 1: Chcete mať svoju nehnuteľnosť naozaj pod kontrolou ? Ešte pred výberom správnych okien, myslite aj na možnosť osadiť takéto okná magnetom, pre zabezpečovací systém. Informujte sa u svojho predajcu, či je možné pred pripraviť okná pre montáž zabezpečovacieho systému. Využitie: Ak máte osadené okná magnetom resp. máte okná chránené magnetickým detektorom, zabezpečovací systém Vás upozorní ak ste pred odchodom nezavreli všetky okná !

    Tip 2: Ak plánujete mať vo svojej nehnuteľnosti napr. nábytkový trezor, je dobré myslieť na osadenie takéhoto trezora náklonovým detektorom, ktorý pri neželanej manipulácii s trezorom vyvolá okamžitý poplach !
     

  3. Umiestnenie detektorov a senzorov je veľmi dôležité. Ešte pred samotnou prípravou kabeláže je nutné vedieť kde bude aký nábytok (vstavané skrine a pod.) aby neskôr pri osádzaní, netienili pohybovým detektorom. Protipožiarne senzory sa spravidla osádzajú do stredu miestnosti, tak aby v prípade požiaru vedeli zachytiť a rozpoznať dym resp. vznik požiaru z každej strany.
     
  4. Ak máte všetko rozmyslené, môže sa ísť na prípravu kabeláže. Zabezpečovací systém JABLOTRON 100 je napájaný pomocou 4 žilového kábla. Na pripojenie sa používa buď originálny kábel JABLOTRON, ktorý má výhodu, že je farebne rozlíšený, presne podľa svoriek, čo uľahčuje celkovú inštaláciu systému, alebo UTP kábel, ktorý je lacnejší.
    Logika celého zabezpečovacieho systému je pripojenie „od prvku k prvku“ tj. ťaháte 1 kábel pre všetky detektory až k ústredni. Pri kabeláži je nutné myslieť na prípadné straty (v tom prípade treba použiť posilňovač zbernice) či na ochranu nechránených častí vedenia pomocou izolátora zbernice. V systéme bude pravdepodobne veľa odbočiek, na to je nutné použiť špeciálny rozbočovač zbernice, ktorý je chránený proti fyzickému napadnutiu.
     
  5. Ak sa dostanete do fázy prípravy kabeláže, je vždy nutné sa obrátiť na odborníkov, ktorý presne vedia, čo kde a ako pripraviť. Ak si aj napriek tomu chcete natiahnuť kabeláž sami, je dobré sa aspoň poradiť s odborníkom, ktorý Vám ukáže ako pripraviť kabeláž.

    Veľa zákazníkov si kabeláž necháva natiahnuť priamo elektrikármi, ktorý im robia komplet elektrické rozvody a to hlavne z dôvodu šetrenia finančných zdrojov. Takýmto zákazníkom vieme ponúknuť konzultáciu ako a kde rozmiestniť kabeláž, poprípade vieme tiež poskytnúť originál JABLOTRON kábel pre zapojenie systému JABLOTRON 100. Keď sa zákazník dostane do fázy kompletizácie stavby (tj., sú nahodené omietky + je aspoň raz vymaľované), stačí nás zavolať a my si nahodíme ústredňu + všetky detektory a spojazdníme celý systém.

    Finálnu montáž – zapojenie detektorov a senzorov či zapojenie ústredne ako aj jej nastavenie, môže vykonávať len firma, ktorá má licenciu na prevádzkovanie Technickejslužby. Taktiež zapojenie a nastavenie systému JABLOTRON je možné vykonávať len na základe školenia a získania certifikátu a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • Preškolení pracovníci vedia kde a ako namontovať detektory, tak aby pokryli a monitorovali čo najlepšie celý priestor.
  • Preškolení pracovníci vedia aké detektory (šošovky príp. prevedenie) použiť na stráženie objektu.
  • Nastavenie systému je celkom náročné a pri zlom nastavení nemusí systém fungovať tak akoby mal a nemusí reagovať na narušenie či na enviromentálne hrozby.
  • Montážna firma, vždy preberá zodpovednosť za správnu funkčnosť systému. Tj. , že pri odchode firmy všetko funguje ako má a že v systéme nie sú žiadne poruchy.
  • Len montážna firma s certifikátom JABLOTRON vám môže garantovať záruku 7rokov na celý systém (záruka sa vzťahuje na detektory či ústredňu v systéme)
  • Len montážna firma s certifikátom JABLOTRON vám môže zabezpečiť zaregistrovanie bezpečnostnej SIM JABLOTRON pre potreby JABLOTRON CLOUD a MyCompany (ovládanie systému pomocou mobilnej aplikácie alebo prostredníctvom WEBu Jablonet.net)
  • Pri uzatvorení poistky na nehnuteľnosť, od Vás poisťovňa bude pýtať doklady ohľadom certifikátu systému a certifikátu zaškolenej firmy či licenciu Technickej služby firmy, ktorá vykonávala montáž. Takéto doklady Vám vie dodať len certifikovaná firma !

V prípade, že sa aj vy nachádzate vo fáze plánovania alebo vo fáze hrubej stavby, neváhajte sa na nás obrátiť ohľadom poradenstva či ohľadom montáže elektronického zabezpečovacieho systému. S montážou elektronických zabezpečovacích systémov máme už dlhoročnú prax a preto vieme naším zákazníkom najlepšie poradiť ohľadom zabezpečenia nehnuteľnosti elektronickým alebo kamerovým systémom.  

Kontaktný formulár

Vyžiadajte si cenovú ponuku ešte dnes. Stručne nám popíšte Vaše požiadavky a my sa Vám ozveme. Cenová ponuka je nezáväzná a je vypracovaná ZDARMA.